Euroopassa matkustaessani huomasin, miten jokaisessa maassa on omat suosikkiruokansa ja perinteensä, mutta muutama maa ja sen ruokavalio jäi mieleeni erityisesti. Itse en ole kalaruoan paras ystävä, joten Norjan kalliisiin kalaruokiin en jaksanut kauaa keskittyä. Kävin matkan aikana läpi monta maata, pohjoisista skandinaavisista maista alaspäin Saksaan ja Ranskaan ja siitä Espanjaan asti.

==Espanjalainen maukas mutta terveellinen ruoka oli miellyttävää==

tomato-1204651_960_720Espanjan kulttuuri ja ystävällisyys miellytti eniten. Pohjoisen ja eteläisen Espanjan ruokakulttuurin välillä oli suuri ero. Kun pohjoisessa sain eteeni valtavia lihaisia annoksia työmiehen tarpeisiin, eteläisemmässä Espanjassa annokset pienenivät jonkin verran ja olivat selvästi kevyempiä ateriakokonaisuuksia. Etelä-Espanjan terveellinen ruoka ja ihmisten elämänilo tarttuivat, joten viihdyin siellä yli kuukauden. Maassa ollessani ymmärsin, että mitä etelämmäksi mennään, sitä paremmin ihmiset osaavat juhlia ja nauttia elämästä. Erilaisissa massiivisissa katujuhlissa käytyäni ja jokaisesta kojusta jotain syötyäni piti vielä jaksaa tanssia myöhään yöhön saakka.

Täyteläiset välimeren salaatit olivat maukkaita ja niitä tulikin syötyä eniten matkan aikana. Mehevä paella, josta riisin lisäksi kokista riippuen saattoi löytyä simpukoita, kanaa, kalaa, naudan tai sianlihaa ja lähes mitä tahansa, oli mielenkiintoinen ateria, jota en ollut aiemmin maistanut. Tapas-kulttuuri, jossa baaria vaihtamalla syödään pieniä annoksia pelkän juoman hinnalla, oli mieleeni, sillä sain rauhassa täyttää mahaani ja valita pikkuhiljaa, mitä syön sen sijaan, että valitsen vain yhden suuren aterian.

==Yliannostus pastaa ja pizzaa==

Maasta lähdettyäni menin laivalla Italiaan. Maailmankuulut mehevät italialaiset pizzat olivat juuri niin maukkaita, kuin niiden maine, mutta Italian ruokakulttuuri ei tehnyt minuun vaikutusta. Ehkä suurin ongelma on, että en halua syödä pelkästään ruokia, jotka ovat vehnäpohjaisia, kuten pastat, pizzat, lasagnet ja leivät. Vaikka niillä on oma paikkansa maukkaassa ruoassa, jokapäiväinen pasta ja pizza alkoi itselläni tulla nopeasti korvista ulos ja halusin vain salaatteja ja keittoja.

==Romanialainen herkkuruoka on täyttävää ja maukasta==

Italiasta lähdin junalla Slovenian ja Unkarin kautta Romaniaan. Näissä väliin jäävissä maissa en juuri ehtinyt tutustua ruokakulttuuriin, mutta Romaniassa vietin ystäväni luona melkein kuukauden, joten heidän yllättävän rikas ruokakulttuurinsa tuli parhaiten tutuksi. En ollut koskaan aiemmin kuullut romanialaisesta ruoasta, mutta se oli erityisen täyttävää ja mehevää. Maukkaita, suuria, lihaisia annoksia syödessäni mieleeni tuli äidin keittiö, joka on lähes joka ikisen alkuperäinen käsitys parhaasta kotiruoasta.