Afrikan mantereella on valtavan monipuolinen määrä tarjontaa niille rohkeille matkailijoille, jotka uskaltautuvat vähän erilaisempaan seikkailuun. Itse olen matkustanut Afrikan eri osiin ainakin viisi kertaa, eikä Afrikkaa mielestäni voi mitenkään yleistää yhdenlaiseksi matkakohteeksi. Siinä missä Pohjois-Afrikan Marokossa pääset tutustumaan salamyhkäiseen ja eksoottiseen arabikulttuuriin, Etelä-Afrikan pääkaupunki on kuin pikku Amerikka kolmekymmentä vuotta sitten. Keski-Afrikassa pääsee kokemaan päiväntasaajan paahtavan kuumuuden ja ehkäpä koko maapallomme monipuolisimman ja häkellyttävämmän luonnon ja villieläimet.

==Afrikan matkaajan riskit==

download (5)Afrikan matkailuun liittyy hieman ikävä leima erilaisten siellä riehuvien sairausepidemioiden takia, mikä onkin hyvä ottaa huomioon sinne matkustettaessa. Bakteerikanta on hyvin erilainen, kuin mihin Euroopassa on totuttu ja moni matkalainen kokee vähintäänkin jonkinlaista mahatautia matkansa aikana, vaikka suuremmilta viruksilta vältyttäisiinkin. Suuressa osassa Eurooppaa on välttämättömiä rokotuksia, jotka tulee ottaa hyvissä ajoin ennen maahan matkustamista. Keltatautirokote kirjataan rokotuspassiin ja Keski-Afrikan maihin et pääse rajalta pidemmälle ilman tuota todistusta. Myös muita rokotuksia saatetaan tarvita. Sen lisäksi Afrikkaa ei tunneta kaikkein turvallisimpana matkustuskohteena, joten varovaisuuteen kannattaa varautua, sillä väärän paikan valitessaan varomaton turisti saattaa joutua ryöstetyksi.

==Afrikka on sarvikuonojen, ei kulinaristien maa==

Monipuolisen Afrikan ruokakulttuuria miettiessäni tuli siellä ruokailtuani todettua, että ihmiset todennäköisesti vuosikymmenten saatossa ovat syöneet elääkseen, eivätkä eläneet syödäkseen. Toisin sanoen, köyhyys ja ravinnon vähyys on johtanut siihen, että erilaisiin gourmetruokiin ei ole pystytty juuri kiinnittämään huomiota, koska päivittäisen elämän pyörittäminen eteenpäin on tarpeeksi vaikeaa ilman moisia turhuuksiakin.

Erikoiset maittavat ruoka-annokset eivät siis ole Afrikassa ykköspuheenaihe, vaan ylipäätään ruoan saaminen. Toki kuten eri Afrikan maat muutenkin ovat erilaisia keskenään, jokaiselta löytyy myös hieman omanlaisensa ruokakulttuuri. Pohjois-Afrikan itämaiset ruoat ovat aivan erilaisia, kuin Keski-Afrikan perusriisi lampaanlihalla. Puhumattakaan Etelä-Afrikan loputtomista hampurilaisketjuista. Ruokaa on niin monenlaista, että en osaisi Afrikassa viettämäni ajan jälkeenkään juuri nimetä vain afrikkalaista ruokaa. Toki riisi edullisena elintarvikkeena on yleinen useimmissa maissa.

==Tästä eivät hedelmät parane==

Hedelmät ovat ensiluokkaisen makeita ja niitä on mitä erilaisimpia. Pelkästään banaaneja löytyy kymmeniä eri lajikkeita ja niistä kaikki maistuvat hieman erilaisilta ja ovat maukkaita kuin jäätelöt. Mangot, melonit ja appelsiinit ovat meheviä ja raikkaita. Afrikan kuumuudessa parhaalta tuntui loputon edullisten hedelmien syöminen, toki niiden peseminen puhtaalla vedellä ennen syömistä on tärkeää mahataudin välttämiseksi.