Jos sattuu tykkäämään aasialaisesta ruoasta, on trooppisen maanosan ruokakulttuuri mitä parhain. Itse olen kokenut Thaimassa, Vietnamissa, Malesiassa ja Singaporessa kaikenlaisia makuelämyksiä, mutta mikään ei mielestäni vedä vertoja Intialaisella ruoalle. Joka tapauksessa näissä Aasian maissa on hyvin erilaisia ruokavaihtoehtoja ja sainkin paljon erilaisia kokemuksia ruoista.

==Pikaruokaketjut syrjäyttävät perinteistä ruokaa==

soup-749478_960_720Thaimaassa matkustaessani huomasin harmikseni, että perinteiset ravintolat ovat vähenemässä samalla, kun erilaiset länsimaalaiset pikaruokaravintolat yleistyvät kovaa vauhtia. Itse pidän thaimaalaisesta ruoasta, vaikka ylenmääräisen riisin popsiminen ei sovi mahalleni loputtomasti.

Kanssamatkustajani oli hieman bakteerikammoinen ja täytti mahansa lähinnä ruokakaupan valmisruoilla, joita saa kaupasta valmiiksi lämmitettynä haarukan tai lusikan kanssa. Valmisruoat ovat edullisia ja moni thaimaalainenkin tuntuu käyttävän tämän pikakioskin käytännöllisiä palveluita. Itse kuitenkin janosin vähän eksoottisempaa ja alkuperäisempää ruokaa, jota kyllä löytyi, kun poistui hieman turistialueilta.

==Raikas mutta ruokaisa lempiateria==

Thaimaalaisen ruoan peruselementit ovat aina kohtuullisen samanlaiset, mutta ehdottomaksi suosikikseni muodostui annos, jonka nimi oli Pad Thai. Annoksessa valitsemani paistetun lihan, kuten kanan tai jättirapujen lisäksi sai riisinuudeleita, iduilta näyttäviä hetuloita ja rouhittua mantelia. Ruokaa tuli syötyä viikon aikana ainakin kolme neljä annosta päivässä, koska hullaannuin hyvään, raikkaaseen mutta ruokaisaan sekoitukseen. Annoksen ainoa huono puoli on se, että useinkaan ituja, ruohoja ja manteleita ei paisteta erikseen, joten katukeittiö on valittava tarkkaan, ettei saa mahatautia matkaseuralaiseksi. Ruoanlaittajat tuntuvat olevan kyllä keittiöissä kohtuullisen siistiä väkeä, sillä tarkistettuani asiaa huomasin, että käsiä pestään joka välissä, ainakin oman tarkkailevan silmäni alla.

==Vietnamin harmillinen matkakumppani==

Vietnamin ystävälliset ja sydämelliset ihmiset ovat liikuttavia ja avuliaisuus tuntuu olevan tällä kansalla äidinmaidossa. Itse en huomannut suuria eroja vietnamilaisessa ja thaimaalaisessa ruoassa, mutta merkittävä muutos kyllä tapahtui maata vaihtaessani. Muissa maissa kuukausien matkailun jälkeen en saanut mitään vatsavaivoja, mutta Vietnamissa muutaman viikon vietettyäni voimakas vatsatauti määräsi minut petipotilaaksi ja lopulta tiputukseen sairaalaan yhdeksi päiväksi. Sama tapahtui toistamiseen, mutta ei niin voimakkaana kuin ensimmäisellä kerralla. Myöhemmin Vietnamin matkailusta lukiessani sain tietää, että suuri osa matkailijoista sairastuu Vietnamissa jonkinlaiseen ruokamyrkytykseen ja vatsatautiin sairastuminen on Vietnamissa yleisempää kuin muissa Aasian maissa.